Kvicksilver i lampor är farligt för naturen

Belysning är något som vi använder oss av i stor utsträckning i vårt samhälle. Lampor finner vi i varenda del av samhället, alltifrån industrilokaler, tunnlar, offentliga miljöer till parker och hushåll. Vad många inte vet är att glödlampan innehåller kvicksilver metaller som är direkt farliga för människor, djur och natur. Det räcker att vi andas in en väldigt liten mängd kvicksilver för att vi ska riskera att få livshotande skador. Därför är den nya LED tekniken mer än välkommen för att den inte innehåller något spår av kvicksilver utan någon negativ påverkan som följd.

LED Extraljus på bilarna ger positiva effekter på miljön

En stor majoritet av bilarna idag använder antingen xenon belysning eller led belysning, men det finns ändå en stor skara bilmodeller med några år på nacken som fortfarande kör runt med halogen. Halogen lamporna är skadliga för naturen i form av koldioxidutsläpp till skillnad från led extraljus lampor som är kvicksilverfria. Lysdioden som sitter monterat på ett led chip behöver inga farliga tungmetaller för att avge ett kraftfullt ljus, tekniken skiljer därmed markant från övriga ljuskällor. Samtliga led lampor inklusive extraljus kräver en lägre strömförbrukning än både xenon och halogen samtidigt som den lyckas avge mer ljus.

Ljusgiganten är en svensk återförsäljare med ett brett sortiment av led extraljus av god kvalitet och man har slutat sälja halogen lampor helt och hållet. Man finner en och annan xenon lampa i deras sortiment men annars präglas utbudet av  extraljus med led dioder i allra högsta grad. Allt fler butiker följer denna trend vilket är positivt för oss som verkligen värnar om naturen.

8 Aug 2017