Färga kläder på naturligt sätt

Det är en sak att veta hur man färgar kläder, och en helt annan att veta hur man färgar kläder med hjälp av sina egna hemgjorda naturliga färgämnen.

Frukt, grönsaker, blommor och mer kan alla användas för att skapa naturliga färgämnen för bomull och andra tyger, och de är ett utmärkt sätt att få vackra resultat utan alla kemikalier som finns i traditionella färgämnen. De är idealiska för när du vill färga kläder med barn och är också biologiskt nedbrytbara och lätta att kassera så att du inte heller behöver oroa dig för att skada planeten med ditt färgprojekt.

Vad är naturliga färgämnen?

Naturligt färgämne hänvisar till alla typer av färgämnen gjorda av naturliga ingredienser, inklusive växter, blommor och livsmedel. Teblad är också ett bra material att göra naturliga färgämnen av.

Till skillnad från syntetiska färgämnen är naturliga färgämnen fria från skadliga kemikalier och cancerframkallande ämnen – varken du vill andas in eller ha på dina händer eller kläder. Och eftersom de är gjorda av organiska material behöver du inte heller oroa dig för att de skadar den naturliga miljön.

Om du är intresserad av hur man färgar tyg utan kemikalier, är naturliga färgämnen rätt väg att gå. Som en bonus har du förmodligen redan allt du behöver för att göra naturliga färgämnen hemma.

Vad kan du använda för att göra naturliga färgämnen?

Du har massor av alternativ när det kommer till ekologiska ingredienser som kan användas för att göra naturliga färgämnen för bomull, siden, linne och andra tygfärgningsprojekt. Vad du väljer beror på vilken färg du försöker uppnå, samt vad som är tillgängligt för dig.

Här är några alternativ för att skapa olika färger av färgämne:

  • Rött och rosa: Färska rödbetor eller rödbetor, granatäpplen, röda och rosa rosenblad, avokadoskal
  • Orange: Morötter, gurkmeja, butternutfrön eller skal
  • Gul: Ringblommor, solrosblad, paprika, bladselleri, lökskal
  • Grönt: Spenat, myntablad, syrener, kronärtskockor
  • Indigo: Lila kål, blåbär, björnbär, woad, svarta bönor

Nyansen och mättnadsnivån på ditt färgämne kommer att variera beroende på växten, frukten eller blomman du väljer, såväl som den teknik du följer. Du kan också ändra dina färger genom att justera deras pH-nivåer, vilket vi kommer att gå över hur du gör i nästa avsnitt.

Så hur många typer av naturliga färgämnen finns det? Hundratals, när man tänker på hur många olika material som kan användas för att göra dem. När du har fått ner processen kan du börja utforska vad som händer när du försöker göra färgämnen av andra ingredienser, till exempel olika blommor eller växter från din bakgård. Du kan också blanda ihop det ytterligare med tillsatser som justerar den färdiga nyansen.

31 May 2023